Vida József vezető producer és Vizler Zsolt közös dokumentumfilmje emléket állít a magyar suttogónak, sportlovasnak, a lovasoktatás megújítójának, gróf Széchényi Dénesnek. Az 1800-as évek végén, Nagycenken, az udvaron köröző lovasokat egy idős úr karosszékéből egy szócsővel oktatja. Ő Széchényi Dénes a sportlovas, a lovaglás oktatásának megújítója, a Széchényi-szár feltalálója. A legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István kedvenc unokaöccse, gróf Széchenyi Lajos fia. Ifjúként katonaként szolgált, részt vett a Szabadságharcban, képviselő volt, de hivatalt nem vállalt. Kiváló gazda hírében állt. Az ő nevéhez fűződik annak az új módszernek a bevezetése melyet a lovasoktatók mellett a hadsereg is alkalmazott és a mai napig is előszeretettel használják. Lényege, hogy a tanulás első szakaszában a lovasnak fel kell dobni egy labdát majd elkapni azt, mindezt háromféle mozgásformában: lépés, ügetés, vágtázás. Ezen felül a kezdeti szakaszban ugratni tanította a lovasokat és gyakoroltatta a mozgó lóra való fel- és leugrást a ló mindkét oldaláról. Az ő nevéhez fűződik az első díjlovagló verseny megszervezése, ami akkor világújdonságnak számított. Ő találta fel a fogathajtók között használatos Széchényi-szárat. Ez a találmánya tette lehetővé, hogy a kettes, vagy többes fogatban a hajtó a keresztágakat be tudta állítani külön-külön minden lóhoz, lehetővé téve a lovak egymástól független irányítását. A film készítői elkísérik a grófot életének fontosabb állomásaira, így Pozsonyba, Bécsbe, vagy az olaszországi Pineroloba. Emellett ellátogattak a 2019-ben Drebkauban megrendezett XVIII. Kettesfogathajtó Világbajnokságra, hogy megtudjuk, hogyan használja még napjainkban is Széchényi Dénes ötleteit a modern lovastársadalom.

Producer: Vida Joe
Rendező: Vízler Zsolt
Dramaturg és forgatókönyvíró: Bak Zsuzsanna

Támogatók: Takarékbank, TV2 Média Csoport Zrt., Hello Vidék, Agrár Vállalkozási- és Hitelgarancia Alapítvány, Magyar Posta Zrt.

2021.

Vízler Zsolt rendező és Vida József vezető producer közös dokumentumfilmje emléket állít a magyar suttogónak, sportlovasnak, a lovasoktatás megújítójának, gróf Széchenyi Dénesnek.