Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítása és a Film Positive Production bemutatja a Takarékbank támogatásával Tősér Ádám filmjét
„Kittenberger – Az utolsó vadászat”

Kittenberger Kálmán, vadász, természettudós, Afrika-kutató és vadászíró, a 20. század első évtizedeinek valódi pionírja, szerény körülményei ellenére eljutott olyan helyekre, ahol addig fehér ember még nem nagyon járt. Gyakran szenvedett a maláriától, az éhségtől és a szomjúságtól, s a nagyvadakkal való küzdelmei során számtalan sebet szerzett. Kevés embernek jutott osztályrészül olyan nehéz és fordulatos életút, mint az övé. Mégsem ez a közel 16 évnyi afrikai lét vagy az oroszlánkarmolások ejtették rajta a legnagyobb sebeket, sokkal inkább a 20. század két nagy világégése. A film betekintést nyújt a világhírű magyar Afrika-kutató életébe. Bemutatja, milyen karakter volt Kittenberger: mindig őszinte, bátor, tisztességes. Az állatok feltétel nélküli szeretete és tisztelete jellemezte. S bár utazásai során gyakorta szembesült a kiszolgáltatottsággal és a nehezen legyőzhető körülményekkel, mégsem tört meg soha, és a múlt század első felének zavaros világában is mindig egyenes és humánus maradt. Kittenberger Kálmán a Felvidéken született, német nevet viselt, magyarságát mégis minden körülmények között büszkén vállalta. Emellett sosem adta fel céljait: az állatvilág felfedezését és minél jobb megismerését. Összesen másfél évtizeden át járta Afrikát. Vadászott Tanganyika, a mai Kenya és Uganda földjén, vezetett expedíciót a Kilimandzsáró környékére. Ezernyi felejthetetlen élményt szerzett Afrikában, amelyeket mára már klasszikussá vált történeteiben jegyzett le.

“A vadászat emberséges hivatás és értelmezés szerint nem úgynevezett úri passzió, nem bizántinikus szenvedély, hanem a természeti valóság mélyebb megismerésének szabadiskolája.”

2021.

rendező Tősér Ádám
producer dr Kovács Zoltán, Lajos Tamás, Vida Joe
szereplők Bodrogi Gyula, Márfi Márk, Szabó-Sípos Barnabás, Tordai Teri, Katona Kinga
forgatókönyv Somogyi György, dramaturg Kun-Béres Anikó, író Bayer Zsolt, gyártásvezető Heiszler Ádám, rendező asszisztens Nagy Júlia, látvány Varga Magdolna, hang Balázs Gábor, jelmez Fock Andrea, díszlet Hetényi Rita, vágó Hargittai László H.S.E, zene Moldvai Márk operatőr Győri Márk H.C.A., kreatív producer Beer Júlia

Támogatók:


“A vadászat emberséges hivatás és értelmezés szerint nem úgynevezett úri passzió, nem bizántinikus szenvedély, hanem a természeti valóság mélyebb megismerésének szabadiskolája.”