A Bologna Film a Pannon Értéktár támogatásával bemutatja a Villanatok című filmet.

A Torinóban élő, 97 éves, magyar származású táncos-koreográfus-tánctanár, Susanna Egri a mai napig aktív, most újítja épp fel 70 évvel ezelőtti balett-koreográfiáját, a Villanatokat, ami amellett, hogy hatalmas színpadi siker volt, az Olasz Állami Televízió, a RAI az első kísérleti adása is volt 1953-ban. Megismerjük Susanna mikrokörnyezetét – lakását, irodáját, tánciskoláját, és „gyermekeit”, a táncosokat. Elkísérjük rendezvényekre, pl. az FC Torino futballcsapat karácsonyi díszvacsorájára (Susanna Egri édesapja Egri-Erbstein Ernő volt, a legendás „Grande Torino” edzője. Az 1940-es években zsinórban ötször nyerték meg az olasz bajnokságot, de 1949 májusában az egész csapat – az edzőkkel együtt – repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett.) Megismerjük a holokauszt-túlélő Susanna gondolatait sikerről, kudarcról, magányról és harmóniáról, a szakmai és magánéletben egyaránt.

„Az a harmónia, ami keletkezik énbennem a koreográfiáimból, kompenzálja mindazt, amit elvesztettem a háború által. Elveszettem a serdülőkort, ami nagyon fontos momentuma minden embernek. Akkor nem tudtam magammal foglalkozni, hanem minden energia arra ment, hogy az ember életben maradjon… A Villanatok című előadásom megadta nekem az eszközt, hogy kipótoljam mindazt, amit nem kaptam meg az élettől. Például nem kaptam meg, hogy a boldog házasságot, hanem csak problémákat jelentett. Ez is valami, ami el lett véve tőlem. Majdnem minden embernek van egy pozitív tapasztalata az együttélésről, még akkor is, hogy ha rosszra fordul. Nekem ez nem adódott. Mégis pozitívan gondolok rá, mert ebből pozitívumot tudtam alkotni magamnak.

A harmónia egy lehetőséget adott nekem. Mindenki el van képedve, hogy milyen fiatalosan nézek ki: maga letagadhatna 20 évet! De miért tagadjam le? Én büszke vagyok arra, hogy nem gondolok soha a koromra. Én belülről ugyanúgy érzem magam, mint 10-20-30-40 évvel ezelőtt. Bennem nem változott lényegesen semmi, csak hozzáadódott egy csomó minden, amit tapasztaltam, amiért küzdenem kellett az életemben, ami hozzákapcsolódott az egykori 27 éves lányhoz. És ez megmaradt bennem. Én tulajdonképpen halhatatlan akarok lenni.”

Rendező: Bak Zsuzsanna és Papp Gábor Zsigmond
Producer: Garami Szilvia, Papp Gábor Zsigmond, Vida József
Operatőr 1: Kürti István, Operatőr 2: Biró Attila
Hangmérnök: Bányay Gábor, Vágó: Bodoky Eszter
Támogató: Pannon Értéktár

2023.

A Bologna Film a Pannon Értéktár támogatásával bemutatja a Villanatok című filmet. A Torinóban élő, 97 éves, magyar származású táncos-koreográfus-tánctanár, Susanna Egri a mai napig aktív, most újítja épp fel 70 évvel ezelőtti balett-koreográfiáját, a Villanatokat, ami amellett, hogy hatalmas színpadi siker volt, az Olasz Állami Televízió, a RAI az első kísérleti adása is volt […]